joi, 14 august 2014

Prietenie dupa o despartire?

   O relatie sanatoasa presupune multe. Sinceritate, rabdare, intelegere, respect, incredere, dragoste. Cand relatia se destrama, e clar ca a pierdut din ingrediente. Prietenia se bazeaza pe aceleasi lucruri ca si relatia, la un alt nivel, alta intensitate, dar sa nu uitam ca si prietenia e o relatie.
   Daca s-au pierdut elementele cheie ale relatiei, s-au dus si cele ale prieteniei. Nu vorbesc aici despre aventuri, despre relatii cu beneficii, despre sex. Astea intra intr-o alta categorie care nu ma caracterizeaza si care nu ma intereseaza si nici nu le cunosc. Poti ramane prieten cu cineva in care aveai incredere si ti-a inselat-o? Cu cineva pentru care aveai intelegere, dar a profitat de ea abuziv, fara sa ii pese ca te raneste?
   Nu cred ca e sanatos pentru o persoana sa faca asta. Cel mai bine e sa inchizi usa si fereastra, chiar daca doare. Sa te muti in alta camera mai luminoasa, cu mai putin bagaj emotional negativ si sa deschizi acolo o fereastra. Sa iti traiesti frumos mai departe viata cu (inca o) lectie invatata. Si sa te bucuri cand cineva va intra in viata ta si va merita sa stea si isi va dori sa stea. Si care nu va trebui sa dea nas in nas cu fostii cu care esti inca "prietena". Si nici tu sa nu fii nevoita sa faci asta. E mai frumos si mai sanatos.
   Desigur cunosc persoane care au ramas in relatii de asa-zisa prietenie cu fostii. Pentru ca mai fac sex ocazional. Pentru ca au o doza de instabilitate. Pentru ca le hraneste orgoliul si se simt ataaaat de bine cand sunt in centrul atentiei, de orice fel ar fi ea. Dar au fost sinceri in relatia lor initiala? Nu. S-au inselat pe la colturi. Au avut rabdare? Nici. Au sarit la bratul primului tip cu bani sau primei tipe dornice de aventuri, cand relatia era intr-o "magica" pauza. Intelegere? Da. Fiecare pentru el si atat. Respect? Deja exageram. Nici macar pentru propria persoana. Incredere? Da, daca asta inseamna sa devii sau sa fii as la spart parole de tot felul, sa verifici unde e celalalt si cu cine, mai ceva ca un detectiv. Dragoste? Nu. N-a fost dragoste. O recunosc cu ochii inchisi. O simt si o adulmec. O stiu. N-a fost.
   Prietenia asta ciudata cu fostii exista pentru oamenii fara coloana vertebrala. Si cand nu a fost dragoste. Iar cand dragoste nu e nimic nu e. Si nimic nu-mi foloseste..


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu